Illetékmentesség és adózás

Illetékmentesség és adózás

2022-03-22 17:03:21

Illetékmentesség és adózás


Ha ingatlant vásárolsz, főszabály szerint az ingatlan forgalmi értékének 4%-át vagy köteles vagyonszerzési illetékként megfizetni. Ez alól természetesen vannak kivételek, illetve esetek, mikor illetékmentesség vagy illetékkedvezmény igényelhető. Az adózás alapja ezzel szemben a megszerzett jövedelem. Számításba kell venned, mennyiért szerezted meg anno az ingatlant, illetve mennyi költséged volt rajta azóta.


Hogyan számolja ki a NAV az illeték mértékét?

Az adásvételi szerződés megkötése után a tulajdonjog átruházási kérelem benyújtásával párhuzamosan az adóhatóság felé is elindul az információ. Fontos kiemelni, hogy a NAV az ingatlan forgalmi értéke alapján számol illetéket és nem a vételár alapján. A forgalmi értéket a NAV értékbecslője állapítja meg, bár ez a gyakorlatban rendszerint megegyezik a vételárral.

A hatóság azonban elrendelhet helyszíni szemlét, ahol értékbecslőik kiszállnak az ingatlanhoz és felmérik a valós forgalmi értékét, ennek érdekében pedig szakértőket is bevonhat.

Az illeték lakásvásárlás és házvásárlás esetén ugyanúgy a megállapított forgalmi érték 4%-a, de legfeljebb 200 millió Forint. Emellett, ha az ingatlan értéke meghaladja az 1 milliárd forintot, az 1 milliárd feletti részre már csak 2%-os az illeték mértéke.


Mikor vagy illetékkedvezményre, vagy mentességre jogosult?

Ugyan az illetéktörvény az esetek túlnyomó többségében a fent említett 4%-kal számol, de ez alól is megállapít kivételeket. A visszterhes vagyonátruházási illeték kivételei között pedig kedvezményes, sőt, teljesen mentes eseteket is, melyeket minden esetben neked kell jelezned a megfelelő hatóságnál, így mindenképpen figyelj oda a határidőkre és szükséges nyomtatványokra!


1. Mi minősül cserepótló vételnek?

Ez az illetékkedvezmény akkor alkalmazandó, ha a lakásvásárlást megelőző 3 éven belül már adtál el ingatlant, és amit most szándékozol venni, a korábbi ingatlanodnál drágább. A szabály mögött az a feltételezés búvik meg, hogy az ingatlaneladás és vásárlás olyan közös okra vezethető vissza, mint a munkahelyváltás, vagy családgyarapodás. Ha kinőttétek a kis lakást, értelemszerűen újat kell vennetek, de ha a munkád miatt költözöl, akkor is elképzelhető, hogy eladod a régi házad.

Cserepótló vétel esetén csak a két ingatlan értékkülönbözete után kell illetéket fizetned – ez esetben is a forgalmi érték, nem pedig a vételár lesz mérvadó. Amennyiben az újonnan vásárolt ingatlan forgalmi értéke alacsonyabb, akkor egyáltalán nem kötelező az illetékfizetés. Ha tehát tavaly eladtál 28 millió Forint értékű lakást és most egy 35 millió Forintos forgalmi értékű házat veszel, akkor a fizetendő illeték házvásárlás után a különbözet, azaz 7 millió Forint 4%-a. Ezzel szemben, ha a 35 millió Forint értékű házat adtad el, és a 28 millió Forint értékű lakást veszed, akkor nem kell illetéket fizetned.

Igénybe veheted az illetékkedvezményt akkor is, ha előbb megveszed az új ingatlant, és csak aztán adod el a régit, de csak akkor, ha erre 1 éven belül sort kerítesz. Ha a vásárlást követő 365 napon belül nem adtad még el a régebbi ingatlant, akkor elesel ettől a lehetőségtől.


2. Fiatal első lakásszerző illetékkedvezménye

Ha még nem töltötted be a 35-öt, az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió Forintot, és első ízben válsz lakástulajdonossá, akkor az illeték felét, azaz csak 2%-ot kell fizetned. A kedvezmény a lakás teljes értéke alapján számolandó, tehát abban az esetben elesel tőle, ha például 15 millió Forint értékben csak résztulajdonosává váltál vagy egy 16 millió Forintos ingatlannak. Elesel ettől a kedvezménytől akkor is, ha minimum 50%-ot elérő tulajdoni hányadot birtokoltál korábban bármilyen lakástulajdonból, vagy volt az ingatlan-nyilvántartásban olyan bejegyzett vagyoni jogod, mint például a haszonélvezeti jog.


3. Ingatlan illetékmentesség építési telek vagy új építésű lakás megvásárlása esetén

Amennyiben lakóház építésére alkalmas telket vásároltál, és vállalod, hogy 4 éven belül lakóházat építesz rá, nem kell illetéket fizetned.

Ugyanez érvényes, ha újonnan épített és 15 millió Ft-os forgalmi értéket meg nem haladó lakást vásároltál közvetlenül az építtető vállalkozótól, azaz beruházótól. Ha a lakás forgalmi értéke 15 és 30 millió Ft közé esik, akkor csak a 15 millió fölötti értékre kell 4%-os illetéket fizetned. 30 millió feletti forgalmi érték esetén megszűnik az illetékkedvezmény.


4. CSOK-os illetékmentesség

Mentesülsz az illetékfizetés terhétől, ha családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával vásároltál lakást. Az illetéket utólag azonban meg kell fizetned, ha a határidő lejártáig nem teljesült a gyermekvállalás, vagy ha gyermekvállalás teljesítése nélkül bármilyen okból még határidő előtt visszafizetted a CSOK-ot. Kivétel ez alól, ha a gyermekvállalás kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg.


5. Ajándékozási illetékmentesség és illetékfizetés a családon belül

Adásvétel esetén, ha egyenes ági rokonok, illetve házastársak közötti zajlik, semmilyen illetéket nem kell fizetned. Egyenes ági rokonságnak minősül nemcsak a szülő-gyerek, de a nagyszülő-unoka viszony is. Nem egyenes ági rokonság azonban a testvérkapcsolat, vagy a nagynéni/nagybácsi és unokaöcs/unokahúg közti kötelék. Ilyenkor nem lehetséges a vagyonszerzési illeték elengedése.

Amennyiben ingatlan ajándékozás mellett döntötök, vételárat ugyan nem kell fizetned, de az ingatlan forgalmi értéke alapján 9, illetve 18%-os illetéket igen. Az ajándékozási illeték 9% lakástulajdon és termőföld esetén, a nem lakás jellegű ingatlanok vásárlásakor pedig 18%.


6. Hogyan könnyítheted meg az illetékfizetési kötelezettségedet?

Gyakran előfordul, hogy egy lakást annak ingóságaival együtt adnak el. Ha ezek értéke jelentősebb, érdemes kettébontani az adásvételt egyszer az ingatlan adásvételi szerződésére, egyszer pedig az ingóságok adásvételi szerződésére. Utóbbiak után ugyanis nem kell illetéket fizetned.

Amennyiben első ízben vásárolsz lakást, kérelmezhetsz az illeték összegére 12 hónapos részletfizetést a NAV-nál.


INGATLAN ILLETÉK ÉS ADÓZÁS
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!