Tulajdoni lap változások 2023-ban

Tulajdoni lap változások 2023-ban

2023-08-28 15:01:45

Olcsóbb lett az e-hiteles tulajdoni lap és megszűnt a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége 2023. január 1-től.


Olcsóbb lett az e-hiteles tulajdoni lap és megszűnt a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége 2023. január 1-től. Az elektronikus formátumú tulajdoni lap évente két alkalommal továbbra is ingyenesen lekérhető magánszemélyek részére, KAÜ bejelentkezéssel, a foldhivatal.hu oldalon keresztül, az efölötti igénylések pedig a korábbi 3600 forint helyett 3000 forintért elérhetőek. Az ingatlan-nyilvántartási adatok tovább-szolgáltatását jogszabály tiltja, az illetékes kormányhivatalok eljárnak a szabály megsértőivel szemben.

Megszűnt a nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége 2023. január 1-től, ám jó hír, hogy ugyanekkor a korábban 3600 forintért igényelhető e-hiteles tulajdoni lap több mint 15%-kal olcsóbban, 3000 forintért elérhetővé vált. Az évi két ingyenes lekérdezés lehetősége továbbra is megmarad.

A hazai ingatlan-nyilvántartás építőkövei a tulajdoni lapok, melyekkel Magyarország teljes területének ingatlantulajdoni viszonyai lefedhetők. Az egy adott ingatlan tulajdoni viszonyait igazoló dokumentumból 2022. december 31-ig három féle típus létezett. Az első közülük a papír alapú, hiteles tulajdoni lap másolat, amelyet csak a földhivatalok, illetve Kormányablakok adhatnak ki, és pecsétcímkével, valamint egyéb biztonsági elemekkel van ellátva. Második az e-hiteles tulajdoni lap, amelyen egy időbélyeg és elektronikus aláírás szerepel, így biztosítván az elektronikus formátumú tulajdoni lap hitelességét. A harmadik verzió a nem hiteles tulajdoni lap, amely kizárólag képernyőn való megtekintésre készült és tartalmában – a hitelesítési záradék kivételével – teljes egészében megegyezett a hiteles tulajdonilap-másolattal, felhasználhatósága azonban a hitelesítési záradék hiánya miatt jóval korlátozottabb volt. Ez utóbbi tulajdoni lap forma szűnt meg, ilyen tehát 2023. január 1-jétől nem szolgáltatható.