Mire kell figyelni a földforgalmi ügyek kapcsán 2022-től?

Mire kell figyelni a földforgalmi ügyek kapcsán 2022-től?

2022-06-07 16:07:56
Forrás: www.nak.hu

Mire kell figyelni a földforgalmi ügyek kapcsán 2022-től?


2021. december 22. napján kihirdetésre került az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény (a továbbiakban: Módosítás), ami jelentős módosításokat eredményez a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben (a továbbiakban: Földforgalmi törvény).

A Módosítás értelmében a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek tulajdonjogának, illetve haszonélvezeti jogának megszerzése vonatkozásában 2022. január 1. napjától a korábbi gyakorlattól eltérően az adásvételi, vagy haszonbérleti szerződést első körben nem a föld fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzőjének kell megküldeni, hanem a szerződés előzetes megvizsgálása céljából a mezőgazdasági igazgatási szervnek (a föld fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal földhivatala, a továbbiakban: Földhivatal).  A Földhivatal a szerződést annak tartalmi és alaki kellékei alapján vizsgálja meg (pl. semmisnek minősül-e a szerződés, tartalmazza-e a szerződés az előírt nyilatkozatokat stb.), és 15 napon belül dönt a szerződés jóváhagyásának megtagadásáról, vagy annak közzétételéről.   Abban az esetben, ha a Földhivatal az előzetes vizsgálat során nem tagadja meg az adásvételi, vagy haszonbérleti szerződést, akkor hivatalból elrendeli a közzétételt (azaz kifüggesztést, azonban a közzététel nem minősül az szerződés jóváhagyásának), továbbá a döntéséről tájékoztatja a feleket, valamint a szerződést megküldi a föld fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzőjének, aki hirdetményi úton közli az adásvételi szerződést a törvényen vagy megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival.

A módosítás következményeként így már azt megelőzően kiderül, hogy ha a szerződés olyan alapvető hibától szenved, ami miatt a Földhivatalnak a kifüggesztési procedúrát követően azonnal meg kellene tagadnia a jóváhagyást – ezzel pedig értékes időt nyerve az érintett feleknek. 

A fentieken túl, a Módosítás alapján továbbá kiegészítésre kerül a Földforgalmi törvény azon esteinek a köre, amikor a Földhivatal megtagadja a haszonbérleti szerződés jóváhagyását, ugyanis 2022. január 1. napjától amennyiben aránytalan a haszonbérleti szerződés szerinti ellenszolgáltatás (haszonbér) vagy a haszonbérleti szerződésben szereplő egyéb ellenszolgáltatásra irányuló rendelkezés értéke, az is megtagadási oknak számít a törvény értelmében.

Aránytalannak kell tekinteni a haszonbér értékét, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal (pl. föld fekvése, minősége, öntözhetősége, művelhetőség, stb.), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják. Amennyiben a haszonbér eltér a helyben szokásos mértéktől, annak okát a szerződésben igazolni kell, valamint a haszonbérleti szerződés jóváhagyása iránti eljárás során a Földhivatal felhívására a haszonbérbe adó köteles bizonyítani a haszonbér értékének arányosságát.

 A haszonbér aránytalansága vonatkozásában a Módosítás értelmében 2022. július 1. napjától a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelzéssel élhet a Földhivatal irányába.    

 

NAK/dr. Szilvás Zoltán

JOGI ISMERETEK
Mit jelent a kötelesrész és kinek, mennyi jár?
Mit jelent a kötelesrész és kinek, mennyi jár?
Előfordulhat, hogy valaki úgy végrendelkezik, hogy a törvény szerinti örököseire semmit sem, vagy a törvény szerint járó örökségnél jóval kevesebbet hagy. Lehetséges az is, hogy az örökhagyó a vagyonát már életében elosztogatta, ezért hagyatékában már szinte semmi nincs. Ilyen esetekben lehet szó arról, hogy a törvényes örökösök bizonyos körben kötelesrészre jogosultak. Mennyi a kötelesrész? Ki kaphat?
Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?
Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?
Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?Ingatlanvásárlás esetén számos dologra kell figyelnünk. Ezek közül az egyik fontos kérdés, hogy megtudjuk, hogy kik jelentkeztek be előzetesen a megvásárolt ingatlanunkba. A lakásvásárlás örömét ugyanis beárnyékolhatja, ha más magánszemélyek állandó lakhelyként vagy különböző cégek székhelyként továbbra is használják az ingatlanunkat. Hogyan kerülhetjük ezt el? Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amely a lakcímről kijelentés megoldásában segít.
Energetikai tanúsítvány, villamos biztonsági felülvizsgálat
Energetikai tanúsítvány, villamos biztonsági felülvizsgálat
Energetikai tanúsítvány, villamos biztonsági felülvizsgálatAzt sokan tudják, hogy ingatlan értékesítésekor az ingatlan energetikai jellemzőit tanúsítani kell, azonban jogszabály módosítás folytán tulajdonosváltáskor ma már a villamos berendezések felülvizsgálata is kötelező. Cikkemből kiderül, hogy mit kell tudni az energetikai tanúsítványról és a villamos biztonsági felülvizsgálattal kapcsolatban.
ÉLetjáradék szerződés
Mit jelent az életjáradék szerződés?
Mit jelent az életjáradék szerződés?